• Inici
  • Notícies
  • La guanyadora d'un premi de la UPC per una mà robòtica: «Volia fer alguna cosa útil per a la vida de les persones»

Notícies

16 de juliol de 2025

La guanyadora d'un premi de la UPC per una mà robòtica: «Volia fer alguna cosa útil per a la vida de les persones»

La manresana Laia Puig Cucurella mereix el 26è guardó d'Arquitectura, Enginyeria, Ciències i Tecnologia per un prototip per facilitar la comunicació en la llengua de signes


«Tenia clar que volia fer alguna cosa útil per a la vida de les persones o algun invent relacionat amb l’enginyeria biomèdica», que és el que estudiarà a partir del curs vinent a la UB. Partint d’aquesta base, la manresana Laia Puig Cucurella, que ha acabat el batxillerat a l’Institut Lluís de Peguera de Manresa, va idear una mà robòtica per a la comunicació en la llengua de signes amb què ha guanyat el 26è Premi UPC Arquitectura, Enginyeria, Ciències i Tecnologia en la categoria de batxillerat.


La manresana Laia Puig Cucurella / Arxiu particular del Regió 7

A l’hora de triar el projecte diu que també hi va tenir un paper important que «la meva tutora té un fill sord a qui agrada l’ús de la llengua de signes i, entre les dues, vam arribar a la idea de fer un invent que ajudés a difondre-la». 


Aplicació en àmbits diversos


A través de l’ordinador s’introdueix una paraula de les 18 que té programades i, automàticament, mitjançant el programa Arduino, uns motors fan que els dits es dobleguin per dir aquella paraula. A la part frontal hi ha una pantalla que dona ordres a l’usuari, com ara «introdueix la paraula». Quan la posa li diu quina és i, si no és correcta, també. Feta la mà, Puig va parlar amb el coordinador del casal del sord de Manresa, que «em va donar informació i idees, i a qui va agradar el meu projecte», que té aplicació en àmbits diversos. «Per exemple, si una persona sorda va al metge, la mà podria servir al metge per comunicar-s’hi». La seva mà és un prototip i només té 18 paraules, però es podria ampliar. Afegeix que «les persones sordcegues fan servir un sistema que es diu llengua de signes recolzada. El parlant fa els signes i la persona cega posa les mans damunt de la persona que està signant i, a través del tacte, interpreta els signes. Aquesta mà també es podria fer servir per a això». 

Carla Regla Sanmartí, de l’Escola Massana. Centre d’Art i Disseny, de Barcelona, va guanyar la categoria de Cicles Formatius de Grau Superior amb el disseny d’un centre de dia per a dones en situació de violència. Totes dues es van endur una tauleta i una beca que cobreix els crèdits matriculats per primera vegada, durant el curs acadèmic 2025-2026, en estudis oficials en centres de la UPC. També van rebre una recompensa la tutoria i els centres. El premi té el suport de RESA. Residencias Universitarias, com a entitat patrocinadora, i de diferents institucions col·laboradores.



Fotografia de portada: Prototip de la mà robòtica dissenyada per Laia Puig / UPC

Font: Camps, Gemma (16 de Juliol de 2025). La guanyadora d'un premi de la UPC per una mà robòtica: «Volia fer alguna cosa útil per a la vida de les persones» Regió7.  Disponible a:

 https://www.regio7.cat/manresa/2025/07/16/estudiant-peguera-manresa-premiada-per-119557935.html?utm_source=newsletter&utm_campaign=guitar&utm_medium=email&idC=5255&iU=db77a1b5-0ca4-4e45-a03e-fe2546a2a06f&fN=436f6e73656c6c&dd=20250716

Altres notícies

Veure-ls totes