L’alcalde de Manresa, Marc Aloy, ha reclamat un increment del finançament públic per a la UVic-UCC i, especialment, per al campus de UManresa, amb l’objectiu de garantir més oportunitats formatives als estudiants del territori. Ho ha expressat durant l’acte de clausura de la Universitat Catalana d’Estiu a Manresa, que aquest any ha girat entorn els reptes de futur de l’educació, com l’ús del català, la dignificació de la formació professional, la preparació del professorat o el finançament de les universitats.
Aloy ha recordat que a principis de la democràcia es van crear les universitats territorials, i davant l'absència d’una universitat pública a la Catalunya central, el territori va crear una estructura universitària pròpia. Actualment, però, ha explicat que encara no disposa dels recursos necessaris per oferir matrícules competitives. "Fa temps que demanem que el finançament públic de la UVic-UCC, que ara és del 14%, s’incrementi per poder reduir el cost dels estudis", ha assenyalat en declaracions posteriors a Regió7. A més, ha destacat que a Manresa la situació de desavantatge és més significativa, ja que Vic disposa d’un finançament històric, mentre que el campus manresà va rebre un primer suport econòmic de la Generalitat l'any 2024, quan es va aconseguir un milió d’euros.
L’alcalde també ha explicat que l’actual conveni de finançament no té en compte la singularitat de Manresa ni de fundacions com la d’Estudis Superiors en Ciències de la Salut, responsable dels estudis de Medicina. Segons Aloy, aquesta manca de suport institucional fa que els estudiants de Medicina hagin d’afrontar matrícules que poden arribar als 12.000 euros anuals, un cost que considera "una barrera molt gran" per a l’accés dels joves a aquests estudis.
Durant l’acte de cloenda de la Universitat Catalana d’Estiu, també ha intervingut el secretari general de Recerca i Universitats, Oriol Escardíbul, que ha reafirmat el compromís del Govern perquè "qualsevol persona amb talent pugui accedir a la universitat". Tot i reconèixer que fan falta més recursos, ha volgut realçar "la posició referent" que ocupen els centres universitaris catalans. En aquest sentit, ha assenyalat que les universitats catalanes duen a terme una recerca de qualitat, però ha admès que la transferència de coneixement a la societat encara és un repte pendent, i que és precisament un dels objectius prioritaris de la conselleria.
Per la seva banda, el regidor de Coneixement i Empresa de Manresa, Joan Vila, ha subratllat que enguany la Universitat Catalana d’Estiu s’ha plantejat amb "una mirada acadèmica", amb l’objectiu d’identificar quins són reptes cal abordar en l’àmbit educatiu. En el decurs de tres dies de ponències i debats, s’ha reflexionat sobre temes diversos, com el futur del català entre les noves generacions, els diferents models educatius a Europa, el paper de la religió a l’escola, la integració social o l’ús de les eines digitals en l’educació.
Fotografia de portada: L'alcalde de Manresa, Marc Aloy, durant la cloenda de la Universitat Catalana d'Estiu / OSCAR BAYONA