• Inici
  • Notícies
  • Els Cicles d'FP de Fabricació Mecànica, Química i Electricitat i Electrònica són els que preparen a l'alumnat per a feines amb millors sous

Notícies

03 d'octubre de 2022

Els Cicles d'FP de Fabricació Mecànica, Química i Electricitat i Electrònica són els que preparen a l'alumnat per a feines amb millors sous

Segons l’informe de desembre de 2021 de CaixaBank Dualiza, els alumnes dels cicles formatius de les famílies professionals de Fabricació Mecànica, Química o Electricitat i Electrònica, que representen el 69,5%, el 55,2% i el 54,8% del total de l’alumnat -respectivament- cobra sous d’entre 1.615€ i 2.089€. En aquests tres casos, els centres que ofereixen cicles d’aquestes famílies a Catalunya són tan sols 152, 38 i 202, respectivament.

L'oferta formativa d’FP que tenen autorització per impartir el conjunt de centres formatius de Catalunya està orientada en gran mesura cap a cicles de famílies professionals que compten amb sortides laborals amb salaris baixos. De les 24 famílies professionals existents, tres són les que acumulen una major oferta, del 43,7%: Administració i gestió, Serveis socioculturals i a la comunitat, i Comerç i màrqueting. Justament tres famílies que, segons l’informe de desembre de 2021 de CaixaBank Dualiza, són de les que preparen l’alumnat per a oficis amb salaris d’accés al mercat laboral situats en els dos pitjors quintils, amb retribucions més escasses.

Estudiar algun cicle formatiu de la família d’Administració i gestió és possible en 850 centres d’arreu de Catalunya, essent la família amb major oferta autoritzada per ser impartida, segons es desprèn del nou Mapa de centres de formació professional de Catalunya, una eina presentada al juliol que inclou més de 2.300 centres d’arreu del país i que permet conèixer la distribució de l’oferta i reconèixer els territoris amb una forta concentració sectorial. Així, el 51,1% dels titulats en algun cicle formatiu d’aquesta família cobra sous d’entre 739 i 1.093€ de mitjana de base de cotització prorratejada, segons l’informe -que prenia com a referència la cohort 2013-14 en 2019, en base a dades extretes de l’Enquesta de Transició Educativo-Formativa i Inserció Laboral (ETEFIL) de l’INE.

La segona família professional més autoritzada per ser impartida és la de Serveis socioculturals i a la comunitat, a un total de 753 centres. En aquest, el 51,8% dels titulats se situen en la franja salarial esmentada. Una proporció que s’eleva fins al 65% en el cas dels titulats en algun cicle de la família que ocupa la tercera posició al pòdium de major oferta, com és la de Comerç i màrqueting, que es pot cursar a 651 centres. 

A l’altra banda de la balança s’hi situen els cicles amb millors sous, com poden ser Fabricació Mecànica, Química o Electricitat i Electrònica, en què el 69,5%, el 55,2% i el 54,8% de l’alumnat -respectivament- cobra sous d’entre 1.615€ i 2.089€. En aquests tres casos, els centres que ofereixen cicles d’aquestes famílies són tan sols 152, 38 i 202, respectivament.

Reordenació de l’oferta

El conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, va apuntar al juliol que, de cara als propers cursos, l’oferta de places d’FP s’haurà d’anar adaptant cada cop més al fet que “donin resposta a les necessitats del mercat laboral”. Concretament, va avisar: “Aquí haurem de ser valents. Si cal, haurem de ser atrevits i canviar l’oferta de l’FP perquè si no, no beneficiarem l’alumne. Perquè si estudia una FP i després no es pot incorporar al mercat laboral, això vol dir que haurem d’actuar.”

Ja en aquesta línia, la Comissió Rectora del Sistema de Formació i Qualificació Professionals (FPCAT) va aprovar a final de juliol la nova estructura de sectors FPCAT, que supera l’estructura de les 24 famílies professionals existents fins ara i n’hi inclou fins a deu, que vinculen la formació amb els motors econòmics del país. La nova estructura ha de facilitar la prospecció de necessitats i la planificació de l’oferta formativa, així com l’orientació especialitzada.

Oferta formativa al Bages

Al Bages, l'Institut Lacetània ofereix els següents Cicles de Fabricació Mecànica: CFGM Mecanització, CFGS Disseny en fabricació mecànica i CFGS Programació de la producció en fabricació mecànica. Pel que fa a la família professional de la Química, només l'Institut Castellet ofereix el CFGM Operacions de Laboratori. Per últim, l'oferta d'Electricitat i Electrònica a la comarca és àmplia: a l'Institut Lacetània es poden cursar els següents estudis: CFGM Instal·lacions elèctriques i automàtiques, CFGM Instal·lacions de telecomunicacions, CFGS Manteniment electrònic i el CFGS Automatització i robòtica industrial, que també es pot fer a l'Escola Diocesana de Navàs.

Altres notícies

Veure-ls totes