• Inici
  • Notícies
  • El projecte QuíbotH2O fa accessible a escoles i infants totes les instruccions per a la construcció de robots i realització d’experiments

Notícies

29 de juny de 2022

El projecte QuíbotH2O fa accessible a escoles i infants totes les instruccions per a la construcció de robots i realització d’experiments

El projecte QuibotH2O impulsat per investigadors de TIC i química de la UPC Manresa estrena pàgina web (quibot.upc.edu) en les que es recopila tot el material per dur a terme les activitats. L’objectiu és fer accessible a centres educatius i infants les instruccions per a la construcció, la posada en marxa i la programació del robot i la realització dels experiments químics. Entre d’altres es pot descarregar de manera gratuïta els manuals de muntatge, ús, l’app i el software del LabQuibotH2O, el multibraç i el propi QuibotH2O.

El web, pensat especialment per mestres, professores i professors de primària i secundària, és fruit de totes les activitats realitzades des del passat mes de febrer. En destaquen la sessió coincidint amb el Dia de la Nena i la Ciència, la competició de programació de robòtica i química, el curs de formació per a professorat, la guia de lectura amb la col•laboració de la BCUM o la participació en dos congressos internacionals. En total una desena d’activitats de les que han participat 45 centres educatius i 175 persones.

Coincidint amb la presentació de la web, s’ha elaborat també material adreçat a centres eductius per tal d’orientar i facilitar el suport necessari en la incorporació els continguts en els plans curriculars d’educació primària i primers cursos de secundària.

El conjunt d’activitats realitzades han comptat amb el finançament de la FECYT, fundació depenent del Ministeri de Ciència i Innovació en una convocatòria a nivell estatal en la que es va obtenir la segona millor puntuació. L’objectiu ara és poder seguir planificant noves activitats que permetin arribar més infants i nous centres educatius.

Integració del pensament computacional a la infància

El principal objectiu del projecte és apropar la ciència a la infància, trencar estereotips de gènere i demostrar que la tecnologia interessa tant a nens com a nenes. Per fer-ho s’uneixen dues disciplines amb gran futur i alta demanda de professionals com la química i la programació. Per mitjà d’experiments adaptats es vol aprofitar la curiositat innata dels nens i nenes per millorar el pensament computacional i despertar vocacions.

El projecte Qui-botH2O està coordinat pels professors de l’EPSEM, Marta Tarrés (Enginyeria TIC) i Toni Dorado (Enginyeria Química). La professora Marta Tarrés assenyala que “el projecte Qui-botH2O incorpora de manera important una perspectiva de gènere. Històricament el paper de les dones en la ciència s’ha invisibilitzat, la bretxa de gènere en aquestes professions persisteix i tendeix a incrementar-se. La millor manera de combatre-ho és apropar la ciència als infants en edats primerenques i per això ens adrecem a nenes i nens d’entre 8 i 12 anys”.

Per la seva banda, Toni Dorado ha volgut posar de relleu que “aquest és un projecte de territori ja que compta amb la complicitat de més d’una vintena d’agents que també contribueixen a fer-lo possible”. En destaquen l’Ajuntament de Manresa, el Consell Comarcal del Bages, Umanresa-FUB, PIMEC, la Cambra de Comerç, el Col•legi d’Enginyers, el Centre de Formació Pràctica o el Parc de la Sèquia.

Els impulsors fan una valoració molt positiva dels resultats de les primeres activitats realitzades. Creuen que han permès demostrar l’interès de la infància, tant de nenes com nens, per la robòtica i la química, dues disciplines que sovint es perceben com a molt dificultoses.


Altres notícies

Veure-ls totes