InnoBages

1. Què són els Premis INNOBAGES a la divulgació científica per xarxes socials?

La primera edició del Premis INNOBAGES a la divulgació científica per xarxes socials és una iniciativa del Consell Comarcal del Bages amb la col·laboració dels agents del coneixement, tecnològics i representats del món de l’empresa del territori, en el marc del programa FormaBages i del projecte InnoBages. L’ objectiu és difondre la recerca desenvolupada al Bages entre la ciutadania i promoure les vocacions investigadores, científiques i tecnològiques entre els i les joves de la comarca. Volem que tothom conegui la feina que fan els investigadors i investigadores de la comarca.

El dia 3 de maig farem la Jornada de Presentació del Premis i comptarem amb la col·laboració de 2 influencers i divulgador/a científics de gran renom a la xarxes:

 • la biomèdica, Sandra Ortonobes Lara (@lahiperactina)
 • i el físic, Toni Bertólez Martínez (@delbuitalatot)

En aquesta jornada, tant la Sandra com el Toni ens explicaran la seva experiència d’èxit i compartiran alguns dels tips i consells necessaris a l’hora de divulgar ciència. També els podràs preguntar i agafar idees i inspiració per a preparar la teva proposta de comunicació per a la presentació del teu projecte.

Per assistir a la Jornada cal Inscripció Prèvia

2. En què consisteixen els premis?

Els premis estan destinats a promoure la divulgació científica entre la ciutadania en general i, especialment, entre els i les joves del Bages. Consisteixen en la divulgació de tesis doctorals o treballs de final de màster, de les persones participants. Hi ha dues categories:

 1. Twitter: amb fils de màxim 10 tuits.
 2. Instagram i TikTok: Vídeos de màxim 3 minuts.

Es tracta de que, de manera amena, planera i desenfadada expliqueu la vostra proposta en algun dels dos formats possibles (tuits o vídeos). Volem conèixer el tema del treball i/o tesi, el que us ha mogut a estudiar sobre això, la necessitat, l’objectiu... Per explicar-ho podeu aprofitar tots els recursos i possibilitats que us permetin les xarxes (imatges, gifs, música, vídeo...).

3. Quins són els premis?

Els premis són:

Premis als millors fils de Twitter
1r premi 200 €
2n premi 125 €
3r premi 75 €
Premis als millors vídeos a Instagram i TikTok
1r premi 200 €
2n premi 125 €
3r premi 75 €

Les persones guanyadores també quedaran seleccionades per participar en activitats de divulgació científica de la seva recerca dirigides a joves o ciutadania no especialitzada. La participació en aquestes activitats organitzades pel Consell Comarcal del Bages també seran remunerades

4. Jo puc participar-hi?

Pots participar si compleixes amb algun dels perfils següents:

 • a) Autor o autora de treball final de màster oficial en curs o ja entregat amb matrícula a l’EPSEM – UPC Manresa o UManresa – UVic – UCC. Si ja l’has finalitzat cal que màxim faci 3 anys de la seva entrega.
 • b) Autor o autora de tesi doctoral en curs o dipositada matriculada o realitzada a les universitats i/o agents de recerca del Bages (EPSEM – UPCManresa, UManresa – UVic – UCC, Eurecat Manresa, Althaia, Institut Català de la Salut de la Catalunya Central o Sant Andreu Salut). Si ja has dipositat la tesi cal que faci màxim 3 anys.

A més cal complir amb els següents requisits:

 • c) Comptar amb el vist-i-plau acadèmic del tutor o tutora i garantir que la informació proporcionada i inserida / enllaçada al fil o vídeo és susceptible de difondre’s públicament.
 • d) Comptar amb un compte de Twitter, Instagram o TikTok propi. El pots crear expressament per participar als Premis.
 • e) Cada persona només podrà participar a una categoria de premis i només es tindrà en compte un fil o vídeo per participant.
 •  La concurrència d’aquests requisits s’acreditarà en el moment de presentar la sol•licitud, mitjançant la presentació dels documents que s’indiquen.


5. Com ha de ser la proposta que presenti?

Teniu llibertat absoluta a l’hora de crear la vostra proposta. Podeu utilitzar tota classe d’elements que enriqueixin la presentació del contingut i el facin més atractiu i divertit (enllaços, emoticones, vídeos, imatges, GIF, títols, subtítols, músiques, efectes sonors, etc.)

De tota manera cal complir amb els següents criteris:

 • Els fils de Twitter no podran sobrepassar els 10 tuits. I els vídeos d’Instagram o TikTok no podran sobrepassar els tres minuts i seran en format vertical.
 • El contingut del fil o vídeo cal que sigui en català, castellà. En cas que siguis de fora de l’Estat pots presentar la teva proposta en llengua anglesa.
 • A la vostra proposta cal que etiqueteu els comptes oficials de les xarxes socials del Consell Comarcal del Bages a cada fil o vídeo (Twitter: @consellbages Instagram: @consell.bages) i utilitzar el hashtag #PremisInnoBages. També haureu d’etiquetar els comptes oficials del vostre centre i de les institucions i/o entitats col•laboradores.
6. Vull participar! Què he de fer?

Per participar només et cal presentar elaborar una proposta i penjar-la a les xarxes! Un cop penjada cal que omplis la sol·licitud que et pots descarregar en aquest enllaç. (Instància)

Un cop emplenada l’hauràs de presentar per registre electrònic (www.ccbages.cat) o presencial a la seu del al Consell Comarcal (c/Muralla de Sant Domènec, 24; Manresa)


7. Fins quin dia puc presentar la meva proposta?

El termini de sol•licitud de participació als Premis començarà el dia 8 de maig i finalitzarà el 29 de maig de 2023. NOU!! AMPLIACIÓ DE TERMINI  PER A LA PRESENTACIÓ DE PROPOSTES:  FINS ALS 23 DE JUNY

8. Qui valorarà les propostes? I quins seran els criteris?

Es valorarà:

 1. - Expressió i contingut: ús de llenguatge senzill i divulgatiu que permeti la comprensió del context, el tema d’investigació i la seva importància per al públic no especialitzat. Descriure la motivació, les preguntes de recerca (el perquè) i les necessitats que vol abordar el TFM, projecte de recerca o tesi.
 2. - Creativitat: ús adient, atractiu i divertit d’elements que enriqueixin el contingut (emoticones, imatges, enllaços, vídeos o GIF animats). Aconseguir captar l’atenció del principi al final del fil o del vídeo, principalment del públic objectiu (joves i adolescents) amb contingut enginyós i divertit.
 3. - Perspectiva de gènere: ús de recursos i llenguatge inclusiu, no sexista ni hetero normatiu. Ús de recursos i preguntes per al despertar de les vocacions científiques i tecnològiques de les noies.
 4. - Impacte a xarxes socials: es mesurarà l’impacte del fil o vídeo dins el termini de presentació i publicació de propostes a través dels likes, retuits, visualitzacions, estadístiques, etc.

Cada membre del Jurat puntuarà cada criteri de valoració de cada proposta presentada amb una nota del 0 al 10.

El Jurat estarà compost per:

 • El/la Cap tècnic de l’Àrea de Promoció Econòmica i Desenvolupament Rural del Consell Comarcal del Bages
 • 1 Tècnic/a de l’Àrea de Promoció Econòmica i Desenvolupament Rural del Consell Comarcal del Bages que actua com a Secretaria Tècnica.
 • 3 representants dels agents de recerca del Bages.
 • 2 representants de la Taula de la Formació del Bages.
 • 1 persona experta en comunicació.
9. Com i quan coneixeré les propostes guanyadores?

Fins al 8 de juny el jurat deliberarà sobre les propostes rebudes i emetrà el seu veredicte. Un cop emès el veredicte del jurat, la Presidència del Consell Comarcal del Bages resoldrà l’atorgament dels Premis mitjançant Decret de Presidència.

10. Si tinc dubtes, on em puc dirigir?

En cas de dubtes o si vols fer alguna consulta pots enviar-nos un correu a: [email protected] o enviar un whatsapp amb la teva consulta al: 610 207 986

Per a més informació també pots consultar les Bases publiques del concurs i la respectiva convocatòria a www.ccbages.cat

Formulari d'inscripció a la Jornada
ANIMA’T A PARTICIPAR-HI! I MOLTA SORT!