Postgrau en Organització i Enginyeria de la Producció i Direcció de Plantes Industrials

Estudis Universitaris Indústria
  • 20 ECTS (175 hores lectives) - 7 mesos
  • Inici: 27 de febrer de 2025 -   Fi: 18 de setembre de 2026

Introducció

Per què aquest postgrau?


En un món cada vegada més globalitzat, on les empreses competeixen amb altres països que ofereixen costos de producció més baixos, és molt important operar de forma eficient i competitiva. La formació completa en les tècniques que ho permeten és l'objectiu principal del postgrau en Organització i Enginyeria de la Producció i Direcció de Plantes Industrials, que aborda en profunditat els aspectes que atorguen valor econòmic a l'empresa per mitjà de l'enginyeria i la gestió dels processos productius.

A més, el programa fa èmfasi en les tendències més avançades i actuals en aspectes com ara l'enginyeria de processos, el Lean Manufacturing, el manteniment productiu total, la cadena de subministrament (Supply Chain Management), així com les relacionades amb la potenciació de les habilitats directives, com és el cas del coaching.

El programa es desenvolupa de manera que els alumnes participen activament, treballant en equip i estudiant casos reals com els que poden haver tingut lloc en les seves pròpies empreses. L'enfocament pràctic del programa incideix especialment en els aspectes més destacats i avançats, a través de l'experiència dels millors experts del món industrial. Aquesta orientació aplicada ajuda, i molt, a l'alumne a aplicar pel seu compte tot allò que ha après. Aquest aprenentatge arriba al seu punt màxim amb la realització tutoritzada del projecte final.

A més, l'alumne d'aquest programa podrà obtenir també un certificat acreditatiu de l'Institut de Lean Management d'Espanya, filial oficial de l'existent als EUA., des d'on es va desenvolupar el Lean Management.


Objectius


- Conèixer els processos clau que componen globalment una empresa industrial i els de producció en particular.

- Conèixer les especificitats de les plantes de producció industrial, les seves característiques i problemàtiques.

- Gestionar de forma eficient i competitiva les operacions de les empreses industrials, d'acord amb les tendències més avançades.

- Donar-li autonomia a l'alumnat en la presa de decisions òptimes pel que fa a l’organització de plantes industrials, a través d'activitats de treball en equip, la realització de casos pràctics, la utilització de paquets informàtics i, especialment, amb la realització del projecte final del programa.

- Implantar un sistema productiu òptim des del punt de vista de l'eficiència i la competitivitat, per no perdre el tren del futur.


Titulació


Títol propi de diploma d'expertesa en Organització i Enginyeria de la Producció i Direcció de Plantes Industrials, expedit per la Universitat Politècnica de Catalunya. Emès en virtut del previst en l'art. 7.1 de la Llei Orgànica 2/2023, de 22 de març, del Sistema Universitari, l'art. 36 del Reial Decret 822/2021, de 28 de setembre, pel qual s'estableix l'Organització dels Ensenyaments Universitaris i del Procediment d'Assegurament de la seva Qualitat, i els arts. 2 i 8 de la Modificació de la Normativa dels Estudis de Formació Permanent, aprovada per l'Acord CG/2025/02/35, de 25 de març, del Consell de Govern de la UPC. Per a la seva obtenció és necessari tenir una titulació universitària prèvia equivalent al nivell 2 del Marc espanyol de qualificacions per a l'educació superior (MECES). En cas de no ser així, l'estudiant obtindrà un certificat d'aprofitament del programa per la Fundació Politècnica de Catalunya. 


Metodologia d'aprenentatge


La metodologia docent del programa facilita l'aprenentatge de l'estudiantat i l'assoliment de les competències necessàries.

Eines d'aprenentatge:

         •   Sessions magistrals participatives:  S'exposen els fonaments conceptuals dels continguts a impartir, tot promovent la interacció amb els estudiants per guiar-los en l'aprenentatge dels diferents continguts i el desenvolupament de les competències establertes.

         •   Sessions pràctiques a l'aula: S'apliquen els coneixements en un entorn real o hipotètic, on s'identifiquen i treballen aspectes específics per facilitar la comprensió, amb el suport dels docents.

         •   Resolució d'exercicis: Es treballen les solucions mitjançant l'exercitació de rutines, l'aplicació de fórmules o algoritmes i se segueixen procediments de transformació de la informació disponible i la interpretació dels resultats.

         •   Estudi de casos: Es presenten situacions reals o hipotètiques en les quals els estudiants, de forma plenament participativa i pràctica, analitzen la situació, plantegen les diferents hipòtesis i comparteixen les seves pròpies conclusions.

         •   Casos d'èxit: Es presenten i comparteixen coneixements i experiències professionals reals i d'alt valor afegit, adquirides durant una trajectòria destacada en l'exercici de la professió.

         •   Flipped classroom: Es treballen els continguts de forma prèvia a les classes presencials. A l'aula es fan sessions pràctiques que permeten entendre i aplicar els conceptes sobre casos reals i s'amplien els coneixements amb detalls més tècnics i especialitzats.

         •   Tutories: Es dona suport tècnic als estudiants en el desenvolupament del projecte final, en funció de la seva especialitat i de la temàtica del projecte.

         •   Workshops: Es dona suport als estudiants en la realització d'un treball pràctic grupal i en el qual s'hi van incorporant sessions teòriques que aporten les eines i coneixements necessaris per aconseguir un resultat. Es realitza un intercanvi d'idees i resultats entre tots els grups participants.


Criteris d'avaluació

         • Assistència: Es requereix com a mínim el 80% d'assistència a les hores lectives.

         • Elaboració de treballs: Estudis sobre una temàtica determinada, individual o grupal, on s'avalua la qualitat i la profunditat dels treballs, entre d'altres.

         • Realització i presentació del projecte final: Projectes individuals o grupals en els quals s'apliquen els continguts impartits en el programa. El projecte pot estar basat en casos reals i comprendre la identificació d'una problemàtica, el disseny de la solució, la seva implementació o un pla de negoci. Comptarà amb una presentació i defensa pública del mateix projecte.


Pràctiques i borsa de treball

Des del campus virtual My_Tech_Space l'estudiantat podrà visualitzar les ofertes de treball del seu àmbit de coneixement i presentar la seva candidatura confidencialment. La borsa de treball de la UPC School té un volum anual de centenars d'ofertes de treball, entre contractes laborals i convenis de col·laboració en pràctiques.


Campus virtual

L'estudiantat d'aquest postgrau tindrà accés al campus virtual My_Tech_Space, una eficaç plataforma de treball i comunicació entre l'alumnat, el professorat, la direcció i la coordinació del programa. My_Tech_Space permet obtenir la documentació de cada sessió formativa abans de l'inici, treballar en equip, fer consultes als professors, visualitzar notes, etc.

Sobre el curs

  • Acció formativa
    Postgrau en Organització i Enginyeria de la Producció i Direcció de Plantes Industrials
  • Modalitat
    Presencial
  • Família professional
    Indústria
  • Data Inici del curs:
    27/02/2025
  • Data Final del curs:
    18/09/2026

Temari

  • - Processos Industrials i Direcció de Plantes. Estratègia Industrial. Operacions. Logística
  • - Disseny i Gestió de Processos i Plantes Industrials. Lean Manufacturing
  • - Enginyeria de Plantes: Qualitat. Manteniment. Millora de Processos. Aspectes Econòmics
  • - Preparació i Realització Tutoritzada del Projecte de Direcció de Planta

Horari

  • Divendres: 16:00 a 21:00; Dissabte: 09:00 a 14:00

Sortides professionals/laborals

- Direcció d'enginyeria de processos.

- Direcció d'implantació de Lean Manufacturing.

- Cap d'empreses industrials.

Centre

UPC - Manresa EPSEM
Av. de les Bases de Manresa, 61, 73, 08242 Manresa
938 77 72 00
[email protected] Manresa

Veure web

Requisits

  • A qui va dirigit:
  • - Titulats de grau universitari i llicenciats amb titulació superior, amb validesa a efectes oficials.
  • - Titulats de diplomatura o de primer cicle si provenen d'estudis de caràcter tècnic (enginyeries o similars) o d'Administració i Direcció d'Empreses.
  • - Persones amb títols homologables d'universitats estrangeres.

Continuïtat