El Postgrau en Nous Models d’Atenció en Salut Mental Comunitària ofereix formació sobre aquestes noves aproximacions d'atenció a la salut mental, basada en l'evidència científica dels conceptes, models, planificació de serveis i tècniques d'avaluació i intervenció. Així mateix, ofereix els coneixements i eines necessàries per a comprendre els aspectes globals i comunitaris sobre la salut mental i, així desenvolupar noves estratègies de disseny, recerca i intervenció en aquest àmbit.
Objectius del postgrau
Conèixer els principals referents teòrics de la transformació comunitària de l'atenció als problemes de salut mental i de la salut mental pública.
Adquirir les habilitats necessàries per al disseny i l'aplicació d'un model comunitari d'atenció a la salut mental.
Obtenir les eines necessàries per a dissenyar i implementar un sistema integrat i integral d'atenció a la salut mental.
Aconseguir els coneixements necessaris per al disseny i aplicació d'un sistema d'avaluació tant dels models com dels sistemes comunitaris d'atenció a la salut mental.
Desenvolupar les capacitats necessàries per al treball en equips comunitaris d'atenció a la salut mental, transdisciplinars, col·laboratius i d'apoderament.
Comprendre i poder abordar els determinants socials de la salut mental des de praxis comunitàries.
Conèixer i poder desenvolupar enfocaments mixtos de recerca per a generar una praxi basada en l'evidència científica.
Fomentar la participació activa de les persones amb malaltia mental i les seves famílies en el seu propi procés de recuperació i en el seu exercici de la ciutadania.
Comprendre com incideixen els factors culturals en la salut mental de les persones i les comunitats.
Empoderar a les persones, famílies i comunitats en la gestió del seu propi benestar mental.
Sessions presencials: 1 cap de setmana al mes
Sobre el curs
Acció formativa
Postgrau en Nous Models d’Atenció en Salut Mental Comunitària
Modalitat
Presencial
Família professional
Sanitat
Data Inici del curs:
20/10/2023
Data Final del curs:
18/06/2024
Temari
Mòdul 1: Salut mental al segle XXI
Mòdul 2: Principis generals de l'atenció comunitària a la salut mental
Mòdul 3: Salut mental a la comunitat: aspectes polítics, ètics i de ciutadania
Mòdul 4: Gestió, qualitat i lideratge de la salut mental comunitària
Mòdul 5: Intervencions comunitàries en salut mental
Mòdul 6: Metodologia de recerca en salut mental comunitària
Horari
Divendres de 16 a 20 hores i dissabtes de 10 a 14 hores i de 15 a 20 hores.
Sortides professionals/laborals
El postgrau pretén aportar un bagatge que habiliti per a un desenvolupament òptim i actualitzat de diversos rols professionals dins del camps sanitari i social de la salut mental. Des de l’estrictament assistencial (incorporant elements de multidiscipliarietat, perspectiva comunitària, atenció centrada en la persona, en el seu projecte vital i el procés de recuperació des del respecte als drets) fins als àmbits de gestió i planificació (amb sortides professionals que poden incorporar direcció d’equips, col·laboració amb l’Administració, consultoria de programes de qualitat...) i el camp de la recerca (aportant eines per a implementar i avaluar iniciatives i programes que incloguin els aspectes quantitatius i qualitatius).
Cal destacar la transversalitat de l’enfocament que es donarà al postgrau, en el sentit que es pretén dotar d’eines conceptuals i operatives que aportin una visió transformadora i innovadora de la salut mental i que han de ser aplicables tant a les Unitats i Serveis ja en funcionament com especialment als nous Programes que posin accent en la proximitat, la comunitat, la co-participació i els drets de les persones. I els perfils que poden enriquir-se d’aquesta visió i aportar valor competencial inclouen professionals del camp de la inserció laboral, gestió de recursos, treball i educació social, psicologia, infermeria, psiquiatria, teràpia ocupacional, auxiliars sanitaris i socials.
Professionals de l'àmbit social i sanitari relacionats amb la gestió i l’atenció a la Salut Mental: Educadors/es Socials, Insertors/es laborals, terapeutes ocupacionals, infermers/es, auxiliars sanitaris i socials, treballadors/es socials, psicòlegs/es, psiquiatres i gestors de recursos.